Door op "Accepteren" te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.
Home
blog

Hoe ontwijk je de grootste UX missers voor low code software?

12 februari 2024
5 min leestijd

Voor het ontwikkelen van een succesvolle app die iedereen met een dikke smile gebruikt, is UX design een essentieel onderdeel. Toch gaat het volgens Daan Brittan, managing partner van Team Resilience, in de praktijk precies daar mis. In dit blog de grootste UX missers en vooral hoe deze te voorkomen tijdens het ontwikkelen van low code apps. Doe er je voordeel mee.

Misser 1. Design en development werken niet goed genoeg samen

De tijd dat designers niets van technologie hoefden te weten (en andersom), ligt mijlenver achter ons. Een designer die begrijpt hoe developers een applicatie bouwen en die rekening houdt met de beperkingen van de software is de basis van een goede UX. “Eén van de grootste UX-fouten is dat developers niet meegenomen worden in het designproces. Als het design dan bij de developers terechtkomt, is alles al met de klant afgetikt. Maar dan blijkt het enorm lastig te bouwen. Developers doen vervolgens hun stinkende best om het resultaat er zo dicht mogelijk bij in de buurt te krijgen, maar gaan over budget en planning heen. En dan ook nog met een suboptimaal resultaat. Klant niet blij, designer niet blij, developer niet blij. Dat wil je toch niet? Door developers vroeg in het proces erbij te betrekken, wijzen ze je al voordat er iets gebouwd wordt op wat veel werk kost. Zo kunnen er nog alternatieven bedacht worden. Dit voorkomt veel rework en frustratie bovendien. Bij Team Resilience spreken we allemaal dezelfde taal: design, techniek én die van jouw bedrijf, dat voorkomt deze misser. Iedereen blij dus.”

Misser 2. Mooie plaatjes vs. functionaliteit

De belangrijkste reden dat gebruikers een applicatie mooi vinden, heeft te maken met de duidelijkheid. Helderheid is key: je ziet meteen waar je naar toe wil gaan, acties worden gehighlight, feedback messages springen in het oog of illustraties helpen je. Een goede UI is belangrijk voor de user experience, omdat het de gebruiker helpt om de applicatie snel te begrijpen en vervolgens te vertrouwen. “Een veelgemaakte fout is dat designers meteen in hun designtool duiken en zich vooral richten op schermen die er gelikt uitzien”, zegt Daan. “Maar mooie plaatjes zijn een lege huls zonder goede functionaliteit. Om iets goeds te maken, moet je begrijpen hoe de gebruiker wil dat de app werkt. Daarvoor moet je ze spreken en niet in de detailpixels verdwalen. Het gevolg is namelijk dat applicaties niet of minder worden gebruikt. Zonde. Daardoor worden bedrijven UX-avers, omdat ze slechte ervaringen hebben met designers die mooie plaatjes maken die in de praktijk niet werken of überhaupt niet gebouwd kunnen worden. Juist door intensief samen te werken, kun je prachtige software ontwerpen die makkelijk te bouwen is met OutSystems. Daar gaan wij in ieder project voor.”

‘Een goede designer laat z’n ego achter bij de deur’

Misser 3. Valse start met te weinig disciplines

Low code trajecten gaan een stuk sneller dan het ontwikkelen van high code applicaties. Dat vraagt ook veel van opdrachtgevers. Daarom is de voorbereiding cruciaal. Daan benadrukt dat in hun aanpak alle disciplines meteen vanaf de start worden aangehaakt. “Tijdens workshops met eindgebruikers, designers en developers halen we alle benodigde informatie naar boven. Onze designers zijn vervolgens de spil tussen opdrachtgever, product owner, business analist en de developers. Samen gaan we voor zo snel mogelijk resultaat”, licht Daan toe. “Wij waren één van de eersten in de low code wereld die een project aftrapt met een design sprint. Het doel is om snel tot een prototype te komen, waar gebruikers direct mee aan de slag kunnen. Het grote voordeel is dat je daarna in één keer goed kunt bouwen. ‘First time right’ zorgt voor veel minder onnodig werk, problemen en afhakende gebruikers. Door iedereen bij de start van het project op de juiste manier te betrekken, ontstaat een applicatie die perfect aansluit bij de wensen en behoeften van de klant. Daar doen we het voor.”

Misser 4. Standaard applicaties voldoen niet meer

Het grote voordeel van werken met een low code platform zoals OutSystems, is dat je met standaard bouwblokken applicaties kunt bouwen. Dit zorgt voor schaalbaarheid én snelheid: belangrijke pijlers van elk ontwikkeltraject. Hierin schuilt alleen één heel groot gevaar voor de kwaliteit van het eindproduct. “Wat je vaak ziet, is dat developers alleen maar met die standaard blokken willen werken”, zegt Daan. “Terwijl de wensen van de gebruiker en de business daar erg ver vandaan liggen. Het gevolg van kiezen voor alleen die standaard blokken? Een basic app waarmee je weliswaar tijd en geld bespaard hebt, maar het resultaat kan eigenlijk direct de prullenbak in. Eeuwig zonde. Hoe dan wel? Betrek designers erbij die met de eindgebruikers praten. ‘One size fits all’ werkt met kleding zelden. Zo is dat ook met standaard applicaties. Leuk geprobeerd, maar het werkt in de praktijk vaak net niet. Dus kies vooral wat precies bij jouw bedrijf past.”  

Meer weten over onze aanpak en welke rol UX design daarin speelt?
Download onze aanpak of maak een afspraak.


Geen missers, maar samen raak schieten.

Voor het ontwikkelen van een succesvolle app die iedereen met een dikke smile gebruikt, is UX design een essentieel onderdeel. Toch gaat het volgens Daan Brittan, managing partner van Team Resilience, in de praktijk precies daar mis. In dit blog de grootste UX missers en vooral hoe deze te voorkomen tijdens het ontwikkelen van low code apps. Doe er je voordeel mee.

Misser 1. Design en development werken niet goed genoeg samen

De tijd dat designers niets van technologie hoefden te weten (en andersom), ligt mijlenver achter ons. Een designer die begrijpt hoe developers een applicatie bouwen en die rekening houdt met de beperkingen van de software is de basis van een goede UX. “Eén van de grootste UX-fouten is dat developers niet meegenomen worden in het designproces. Als het design dan bij de developers terechtkomt, is alles al met de klant afgetikt. Maar dan blijkt het enorm lastig te bouwen. Developers doen vervolgens hun stinkende best om het resultaat er zo dicht mogelijk bij in de buurt te krijgen, maar gaan over budget en planning heen. En dan ook nog met een suboptimaal resultaat.

Klant niet blij, designer niet blij, developer niet blij. Dat wil je toch niet? Door developers vroeg in het proces erbij te betrekken, wijzen ze je al voordat er iets gebouwd wordt op wat veel werk kost. Zo kunnen er nog alternatieven bedacht worden. Dit voorkomt veel rework en frustratie bovendien. Bij Team Resilience spreken we allemaal dezelfde taal: design, techniek én die van jouw bedrijf, dat voorkomt deze misser. Iedereen blij dus.”

Misser 2. Mooie plaatjes vs. functionaliteit

De belangrijkste reden dat gebruikers een applicatie mooi vinden, heeft te maken met de duidelijkheid. Helderheid is key: je ziet meteen waar je naar toe wil gaan, acties worden gehighlight, feedback messages springen in het oog of illustraties helpen je. Een goede UI is belangrijk voor de user experience, omdat het de gebruiker helpt om de applicatie snel te begrijpen en vervolgens te vertrouwen.

“Een veelgemaakte fout is dat designers meteen in hun designtool duiken en zich vooral richten op schermen die er gelikt uitzien”, zegt Daan. “Maar mooie plaatjes zijn een lege huls zonder goede functionaliteit. Om iets goeds te maken, moet je begrijpen hoe de gebruiker wil dat de app werkt. Daarvoor moet je ze spreken en niet in de detailpixels verdwalen. Het gevolg is namelijk dat applicaties niet of minder worden gebruikt. Zonde. Daardoor worden bedrijven UX-avers, omdat ze slechte ervaringen hebben met designers die mooie plaatjes maken die in de praktijk niet werken of überhaupt niet gebouwd kunnen worden. Juist door intensief samen te werken, kun je prachtige software ontwerpen die makkelijk te bouwen is met OutSystems. Daar gaan wij in ieder project voor.”

‘Een goede designer laat z’n ego achter bij de deur’

Misser 3. Valse start met te weinig disciplines

Low code trajecten gaan een stuk sneller dan het ontwikkelen van high code applicaties. Dat vraagt ook veel van opdrachtgevers. Daarom is de voorbereiding cruciaal. Daan benadrukt dat in hun aanpak alle disciplines meteen vanaf de start worden aangehaakt.

“Tijdens workshops met eindgebruikers, designers en developers halen we alle benodigde informatie naar boven. Onze designers zijn vervolgens de spil tussen opdrachtgever, product owner, business analist en de developers. Samen gaan we voor zo snel mogelijk resultaat”, licht Daan toe. “Wij waren één van de eersten in de low code wereld die een project aftrapt met een design sprint. Het doel is om snel tot een prototype te komen, waar gebruikers direct mee aan de slag kunnen. Het grote voordeel is dat je daarna in één keer goed kunt bouwen. ‘First time right’ zorgt voor veel minder onnodig werk, problemen en afhakende gebruikers. Door iedereen bij de start van het project op de juiste manier te betrekken, ontstaat een applicatie die perfect aansluit bij de wensen en behoeften van de klant. Daar doen we het voor.”

Misser 4. Standaard applicaties voldoen niet meer

Het grote voordeel van werken met een low code platform zoals OutSystems, is dat je met standaard bouwblokken applicaties kunt bouwen. Dit zorgt voor schaalbaarheid én snelheid: belangrijke pijlers van elk ontwikkeltraject. Hierin schuilt alleen één heel groot gevaar voor de kwaliteit van het eindproduct.

“Wat je vaak ziet, is dat developers alleen maar met die standaard blokken willen werken”, zegt Daan. “Terwijl de wensen van de gebruiker en de business daar erg ver vandaan liggen. Het gevolg van kiezen voor alleen die standaard blokken? Een basic app waarmee je weliswaar tijd en geld bespaard hebt, maar het resultaat kan eigenlijk direct de prullenbak in. Eeuwig zonde. Hoe dan wel? Betrek designers erbij die met de eindgebruikers praten. ‘One size fits all’ werkt met kleding zelden. Zo is dat ook met standaard applicaties. Leuk geprobeerd, maar het werkt in de praktijk vaak net niet. Dus kies vooral wat precies bij jouw bedrijf past.”  

Meer weten over onze aanpak en welke rol UX design daarin speelt?
Download onze aanpak of maak een afspraak.


Geen missers, maar samen raak schieten.

Deel deze post
Image of Frank Terburg in front of grey background
Frank Terburg
Maak nu een afspraak
Check onze agenda
Download onze aanpak
Boek resultaten zoals onze klanten. Gegevens achterlaten niet nodig